Haluamme olla hyvä naapuri

Fennovoiman hankkeen kannatus Pyhäjoella (12/2016) Norstat Finland Oy.

Hankkeen kannatus Pyhäjoella on pysynyt vahvana. Selvä enemmistö Pyhäjoen asukkaista, 67,4 prosenttia tukee Fennovoiman ydinvoimalahanketta (2015: 68,1 %). Fennovoima teetti kyselytutkimuksen Norstat Finlandilla joulukuussa 2016.

Tutkimustulosten ja paikallisten asukkaiden kanssa käymiemme keskusteluiden perusteella alueen asukkaat haluavat saada tietoa hankkeen vaikutuksista asukkaiden elämään, työllistymismahdollisuuksista, ympäristövaikutuksista ja turvallisuudesta. Paikalliset asukkaat haluavat tietoa myös käytetyn polttoaineen loppusijoituksesta, loppusijoituslaitoksen sijoituspaikan valinnasta, Hanhikivi 1 -hankkeen aikataulusta, hankkeen etenemisestä, kannattavuudesta ja rahoituksesta sekä venäläisen laitostoimittajan osallistumisesta hankkeeseen. 

Läsnä paikkakunnalla

Haluamme olla helposti lähestyttävä ja hyvä naapuri pyhäjokisille. Meille on tärkeää tavata pyhäjokisia ja lähikuntien asukkaita ja käydä avointa keskustelua hankkeesta. Fennovoiman Pyhäjoen toimisto on palvellut paikallisia asukkaita ja yrityksiä vuodesta 2008 lähtien. Lisäksi järjestämme yleisöpäiviä ja teemailtoja ja käymme kertomassa hankkeesta seminaareissa, messuilla ja tilaisuuksissa.

Järjestimme kuluneena vuonna neljä teemailtaa (2015: 9), joissa käsiteltiin muun muassa käytetyn polttoaineen loppusijoitusta, ydinvoimalaitostekniikkaa ja ydinvoimalaitoksen vedenkäyttöä. Lisäksi laitostoimittaja RAOS Project ja sen pääurakoitsija Titan-2 esittäytyivät paikallisille. Järjestimme myös kuntakiertueen Ylivieskaan, Kalajoelle ja Oulaisiin, ja kutsuimme median edustajia työmaavierailulle kahdesti vuonna 2016.

Tuotamme säännöllisesti uutiskirjeen Pyhäjoen ajankohtaisista aiheista ja julkaisemme omaa lehteä, Fennosta, joka jaetaan 130 000 kotitalouteen alueella kahdesti vuodessa ja on saatavilla myös sähköisessä muodossa. Tuemme lisäksi paikallista urheilu- ja kulttuuritoimintaa Pyhäjoen lähialueella.

Hanhikivi 1 -työmaan yleisöpäivä lokakuussa keräsi yli 1400 kävijää.

Paikallisten projektien ja toiminnan tukeminen

Paikallistoiminnan tukeminen on meille arvokasta yhteistyötä. Fennovoiman sponsorointia koskevien sääntöjen mukaisesti tuemme urheilua, kulttuuria ja yleishyödyllisiä hankkeita Pyhäjoella ja sen lähialueilla. Erityisesti tuemme lasten ja nuorten hyvinvointiin keskittyviä hankkeita. Sponsorointipäätökset tehdään vuosittain avoimien hakemusten perusteella. Vuonna 2016 teimme 31 sponsorointisopimusta.

Teimme lisäksi 50 000 € lahjoituksen Oulun yliopiston teknilliselle tiedekunnalle.

Fennovoima toimi Oulussa 21.–24.7. järjestettyjen yleisurheilun Kalevan kisojen pääyhteistyökumppanina.

Yhteensä Fennovoima tuki alueella tapahtuvaa 168 000 eurolla.

Fennovoima järjesti 4x100 metrin viestin Fennovoiman sponsoroimien urheiluseurojen nuorille Kalevan kisojen väliaikaohjelmana.